Zivju nozīme
Vidusjūras diētā
Pareizam uzturam kopā ar aktīvu dzīvesveidu ir būtiska nozīme vairāku mūsdienās ļoti izplatītu slimību, tā saukto “labsajūtas slimību”, novēršanā, un to var ilustrēt ar pārtikas piramīdu.
Tādi pārtikas produkti kā graudaugi, augļi, dārzeņi, olīveļļa, piena produkti un jogurts ir veselīga uztura pamatā, un tie jālieto katru dienu vai pat divas reizes dienā.
Pārtikas produkti piramīdas centrālajā daļā (“baltā” gaļa, pākšaugi, svaigs siers un zivis) jāēd divas vai vairāk reizes nedēļā.
Visbeidzot piramīdas galotnē atrodam “sarkano” gaļu un saldumus, ko drīkst ēst reizi nedēļā.
Zivīm ir būtiska nozīme Vidusjūras reģiona diētā. Zinātniskie pierādījumi liecina, ka zivis pareizā daudzumā un kā daļa no sabalansēta uztura var palīdzēt saglabāt veselību.
Patiesībā zivis (gan svaigas, gan konservētas) nodrošina vērtīgas uzturvielas, piemēram, proteīnus ar augstu bioloģisko vērtību, minerālsāļus un omega-3 skābes. Tāpēc IFMeD ierosinātā jaunā ilgtspējīgās Vidusjūras diētas piramīda iesaka ēst vismaz divas porcijas zivju nedēļā.